5 januari 2024

LOCATE study

In de LOCATE studie bekijken we hoe neuropathie als gevolg van chemotherapie de functie van de voeten beïnvloedt. Ook bekijken we de relatie tussen de ernst van de neuropathie, de voetfunctie, en eventuele beperkingen in het uitvoeren van activiteiten. 

LOCATE is een acroniem voor de volledige Engelse titel van deze studie: Ankle and Foot Related Impairments and Activity Limitations in Patients with Taxane-induced Peripheral Neuropathy: A cross-sectional study.

Neuropathie is een veel voorkomende en onderschatte bijwerking van chemotherapie behandeling bij borstkanker. Het ontstaat tijdens chemotherapie behandelingen en kan een levenslange complicatie blijven. Neuropathie kan klachten veroorzaken zoals gevoelloosheid, tintelingen, pijn en/of spierzwakte in de voeten. Dit kan leiden tot problemen met lopen, balans houden, en het uitvoeren van activiteiten van het dagelijks leven.

Op dit moment is er nog geen goede behandeling voor neuropathie. Om de klachten te verminderen zou een oefenprogramma kunnen helpen. Ook wordt soms gekozen voor aangepast schoeisel of podotherapeutische steunzolen. Maar hoe deze behandelingen het beste kunnen worden toegepast weten we niet. Daarom moeten we meer leren over hoe neuropathie de voetfunctie beïnvloedt. We begrijpen dan beter hoe problemen met lopen, balans houden en uitvoeren van activiteiten ontstaan en hoe we die problemen kunnen behandelen.

Dit onderzoek wordt uitgevoerd in samenwerking met het Antonie van Leeuwenhoek (AVL), Kankerinstituut Nederland. De Institutional Review Board (IRB) van het AVL heeft dit onderzoek goedgekeurd.

Gerelateerde artikelen

Bekijk artikel

Bekijk artikel

1 april 2024

Het MEDIS-project

Bekijk artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Privacybeleid