20 juni 2024

De RondOm Lopen Groep lanceert innovatieve AI-integratie in elektronisch patiëntensysteem voor efficiëntere podotherapeutische zorg


Door de vergrijzing neemt het aantal zorgbehoevenden sneller toe dan het aantal zorgmedewerkers. Nederland staat voor de uitdaging om zoveel mogelijk mensen de nodige zorg en ondersteuning te bieden met de beschikbare zorgprofessionals. Het verminderen van administratieve lasten is hierbij cruciaal. Zorgmedewerkers moeten zoveel mogelijk tijd kunnen besteden aan directe zorg in plaats van administratieve taken. Om administratieve lasten te verlagen, hebben wij vanuit de RondOm Lopen Groep een innovatieve AI-integratie gelanceerd in ons elektronische patiëntensysteem.

De AI-integratie is uitgerold in samenwerking met onze datapartner Stofloos. De AI-technologie kan, op basis van door de podotherapeut ingevoerde variabelen na een podotherapeutisch onderzoek, automatisch een passende conclusie schrijven. Deze conclusie is nauwkeuriger en specifieker dan een handgeschreven versie, omdat deze naadloos aansluit bij de individuele casus. Na een verplichte controle door de podotherapeut kan de conclusie worden gebruikt om te rapporteren naar verwijzers. De AI-integratie voldoet volledig aan alle veiligheids- en privacyvoorwaarden en er worden geen persoonsgegevens gedeeld.

Sepp Mortelmans, directeur zorg van RondOm Podotherapeuten (onderdeel van de RondOm Lopen Groep), heeft de afgelopen weken met collega Wietske Hiddink, functioneel beheerder van de RondOm Lopen Groep en Lenn Tjin-A-Sie, eigenaar van Stofloos, aan de AI-integratie gewerkt.

‘’Het integreren van AI binnen ons elektronische patiëntendossier om conclusies te schrijven op basis van daadwerkelijk ingevoerde variabelen, markeert een belangrijke vooruitgang in het verminderen van de administratieve lasten, het optimaliseren van de podotherapeutische zorg en het verhogen van het werkplezier van onze behandelaren,” aldus Mortelmans. “De volgende stap is om deze technologie te benutten voor het opstellen van artsenrapportages.”

Lenn Tjin-A-Sie, voegt toe: “Door gebruik te maken van gestandaardiseerde selecties en dropdown-opties in plaats van vrije invoer, waarborgen we dat er geen gevoelige informatie per ongeluk ingevoerd kan worden. Daarnaast worden alle gebruikte variabelen strikt gecontroleerd door beheerders en zijn er extra beveiligingschecks ingebouwd, wat bijdraagt aan de privacy en veiligheid van patiëntgegevens. In de toekomst zien we AI als een cruciale speler in de zorg, die niet alleen administratieve taken zal verminderen maar ook de kwaliteit en snelheid van de zorgverlening zal verbeteren.”

Momenteel is de AI-integratie beschikbaar voor onze behandelaren van RondOm Podotherapeuten. In de toekomst wordt de integratie ook beschikbaar voor al onze andere disciplines binnen de groep, waaronder o.a. medisch pedicures, orthopedisch schoenmakers- en technologen, psychologen en leefstijlcoaches.

Gerelateerde artikelen

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Privacybeleid