29 mei 2023

Betrouwbaarheid van een drukmeetsysteem in de podotherapiepraktijk

Drukmeetsystemen worden veel gebruikt voor het in kaart brengen van de drukken onder de voet bij patiënten met voetproblemen en/of problemen aan het spierskeletstelsel die het lopen beïnvloeden. Het in kaart brengen van drukken onder de voet kan de podotherapeut informatie verschaffen over een normaal en afwijkend lopen, de lichaamsstabiliteit en de progressie van voetproblemen. Ook kan het de podotherapeut ondersteunen in het ontwerpen van een conservatieve therapie (denk hierbij aan steunzolen) en het beoordelen van het succes van een behandeling. Drukmeetsystemen zijn voor podotherapeuten dus een belangrijk aanvulling voor hun praktijkvoering.

Onderzoek naar drukmeetsystemen van Footwork

In Nederland wordt binnen de podotherapiepraktijk het drukmeetsysteem van Footwork Pro veelvuldig gebruikt. Echter is onbekend of de systemen van Footwork met een gestandaardiseerd protocol betrouwbaar zijn. Daarom is RondOm Podotherapeuten een onderzoek gestart naar de betrouwbaarheid van de drukmeetsystemen van Footwork pro bij gezonde proefpersonen. Alle data voor dit onderzoek is reeds verzameld en de onderzoeksrapportage is geschreven. Op dit moment is de rapportage aangeboden voor publicatie in een internationaal peer reviewed tijdschrift. 

Diabetespatiënten

Omdat drukmeetsystemen in de podotherapie praktijk voornamelijk worden ingezet bij patiëntpopulaties, is het belangrijk om ook de klinimetrische eigenschappen van het systeem te bepalen in een klinische populatie. Eén van de populaties waarbinnen drukmeetsystemen van toegevoegde waarde zijn, is de diabetes populatie. Dit omdat bekend is dat verhoogde drukken onder de voet het risico op wonden aan de voeten bij mensen met diabetes kunnen vergroten. Als de klinimetrische eigenschappen van de drukmeetsystemen voldoende betrouwbaar en valide blijken te zijn, kunnen ze bijdragen aan een betere behandeling voor diabetespatiënten. Momenteel is alle data van dit onderzoek verzameld en wordt deze gecontroleerd en geanalyseerd.

Gerelateerde artikelen

Bekijk artikel

Bekijk artikel

1 april 2024

Het MEDIS-project

Bekijk artikel

Wij gebruiken cookies. Daarmee analyseren we het gebruik van de website en verbeteren we het gebruiksgemak. Privacybeleid